Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 13 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Produkce a zpracování drůbeže v české republice
SIAWELA, Saviour
Cílem bakalářské práce je porovnat a porozumět produkčním a zpracovatelským opatřením kombinace rodičů brojlerů a jejich potomků pro žádoucí typ chovu pro komerční chovatele brojlerových kuřat COBB 500 a ROSS 308. Údaje byly získány z Mezinárodního testování drůbeže, státního podniku v Ústrašicích. Testování rodičů hybridů COBB 500 a ROSS 308 se sestávalo z období odchovu rodičů do věku 154 dnů a snášky. Byly provedeny dva výkrmové testy ukončené ve 35 dnech, resp. ve 42 dnech. Výsledky testů naznačily, že kuřata ROSS 308 vykázala vyšší živou hmotnost ve srovnání s kuřaty COBB 500 v období odchovu v rodičovském testu. Nižší spotřeba krmné směsi byla realizována u hybridů COBB 500 v tomto období. Kromě toho byla pozorována nižší spotřeba krmné směsi na den u hybridů COBB 500 během období snášky. Vyšší počet vajec byl vykázán u slepic ROSS 308, ale počet vylíhlých kuřat na 1 nosnici byl vyšší u slepic COBB 500. Vyšší živá hmotnost a nižší spotřeba krmné směsi na 1 kg přírůstku hybridů byly dosaženy u ROSS 308 ve výkrmovém testu do období 35 dnů věku. Na druhou stranu kohoutci obou hybridních kombinací COBB 500 a ROSS 308 měli vyšší živou hmotnost a nižší spotřebu krmné směsi na kg 1 přírůstku. V každé hybridní kombinaci uhynulo během období výkrmu 2,3 % kuřat. U hybridů ROSS 308 byla zjištěna vyšší jatečná výtěžnost a vyšší hmotnost prsní a stehenní svaloviny. Bylo tomu tak proto, že hybridi ROSS 308 dosáhli vyšší živou hmotnost o 14 g během prodlouženého období testu výkrmnosti ve věku 42 dnů. U kohoutků však byla zjištěna vyšší živá hmotnost a nižší spotřeba krmné směsi ve srovnání se slepičkami obou genotypů. Během období výkrmového testu uhynulo 4,6 % kuřat COBB 500 a 5,4 % kuřat ROSS 308 v důsledku nesprávné ventilace, což je velmi důležitý faktor pro dobré životní podmínky zvířat obecně. Diference mezi hybridy COBB 500 a ROSS 308 byla 0,2 % v jatečně výtěžnosti, 7 g v hmotnosti prsní svaloviny a 9 g v hmotnosti stehenní svaloviny.
Porovnání kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých druhů chovu
ŠTĚPÁN, Stanislav
Předkládaná bakalářská práce se zabývala porovnáním kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých druhů chovu. K porovnání byly využity vzorky z klecového, halového a volného (domácího) chovu. Z každého chovu bylo použito 10 vajec. Hodnoceny a porovnány byly následující kvalitativní ukazatele - hmotnost vajec, neporušenost skořápky, výška vzduchové bubliny, tvarové indexy (index tvaru a in-dex vejčitosti), výskyt krevních a masových skvrn, index tuhého bílku a žloutku, ja-kost vajec vyjádřena v Haughových jednotkách a tloušťka skořápky. Vejce z jednotlivých chovů byla podobná tvarem, ale nejvíce se lišila velikostí a hmotností, hmotnost byla naměřena od 49 do 91 g. Poškozenou skořápku měly dva vzorky. Výška vzduchové bubliny se pohybovala mezi 2 až 4 mm. Hodnoty indexu tuhého bílku se nacházely v rozmezí 0,06-0,16 a indexu žloutku mezi 0,39-0,51. Haughovy jednotky dosáhly hodnot 74-107. Tloušťka skořápky se nacházela v rozmezí 0,37-0,47 mm. Všechny zjištěné výsledky se pohybovaly v průměrných hodnotách nebo v jejich blízkosti.
Vliv doby snesení na kvalitu vajec na začátku a konci snáškového cyklu
Greglová, Ellen ; Tůmová, Eva (vedoucí práce) ; Michaela, Michaela (oponent)
Kvalita vajec je ovlivněna řadou faktorů, mezi kterými může docházet k interakcím. Cílem práce bylo posoudit změny v kvalitě vajec snesených ráno, dopoledne a večer na začátku a konci snáškového cyklu u šesti hybridů nosného typu: Bovans hnědý, Bovans žíhaný, Isa sussex, Moravia žíhaná, Moravia BSL a Dekalb bílý, ustájených individuálně v klecích. Pokus byl realizován na začátku snášky mezi 19. a 26. týdnem věku a na konci snášky mezi 64. a 70. týdnem věku. V průběhu pokusu se denně zaznamenávala snáška v 6,00, 9,00, 12,00 a 17,00 hodin. Celkem bylo hodnoceno 300 vajec od každého genotypu a v každém období. Na začátku snáškového cyklu byly zjištěny interakce doby snesení a genotypu (P 0,03) u hmotnosti a (P 0,004) barvy žloutku. Nejvyšší hmotnost měla vejce snesená bělovaječným hybridem Dekalb bílý brzy ráno (13,79 g v 6,00 h) a během dne se hmotnost žloutku snížila, zatímco hmotnost žloutku hnědovajčných nosnic Bovans hnědý se do 9,00 h zvyšovala a posléze opět snížila. Nejtmavší žloutek snesl genotyp Bovans hnědý ve 12,00 h (8,00 h), zatímco nejsvětlejší žloutek byl u nosnic Dekalb bílý ve 12,00 h (3,00). Na konci snáškového cyklu byly zjištěny interakce doby snesení a genotypu (P 0,028) u podílu bílku. Nejvyšší hodnoty měl hybrid Moravia BSL u vajec snesených ve 12,00 h a 17,00 h (64,23 %, 63,33 %), nejnižší procentuální podíl bílku byl u nosnic Bovans žíhaný (58,19). Doba snesení průkazně (P 0,003) ovlivnila pouze pevnost skořápky, na začátku snáškového cyklu jsme zaznamenali vyšší pevnost v 9,00 h (54,89 g.cm-2) oproti vejcím sebraným v 6,00 h a později (41,39 a 24,58 g.cm-2). Genotyp prokazatelně (P 0,005) ovlivnil většinu sledovaných parametrů kvality.
Faktory působící na produkci slepičích konzumních vajec
KECLÍKOVÁ, Magda
Bakalářská práce je zaměřena na zpracování informací, které se týkají faktorů, které ovlivňují produkci a kvalitu konzumních vajec. Nejprve bylo popsáno složení a skladba vajec. Následně byla charakterizována snáška slepic a s ní související vnitřní a vnější vlivy působící na snášku vajec. Do vnitřních vlivů byla zařazena plemena slepic, užitkové typy a užitkoví hybridi nosného užitkového typu, dále věk a živá hmotnost slepic. Mezi vnějšími vlivy jsou uvedeny výživa slepic, zdraví slepic a dále mikroklimatické podmínky, kde je charakterizováno světlo, teplota, relativní vlhkost a ventilace. Dále byla věnována pozornost odchovu kuřic a následně chovu nosnic, kde jsou charakterizované jednotlivé systémy ustájení. Závěrem je uvedena ekonomika produkce konzumních vajec.
Vliv mikroklimatických parametrů na užitkovost nosnic.
BILEC, Stanislav
Téma bakalářské práce je zaměřeno na posouzení vlivu změn počasí a mikroklimatu stáje na snášku u nosnic. Provést měření základních vnějších a mikroklimatických prvků stáje na školním statku Jihočeské univerzity v Český Budějovicích. Následně vyhodnotit jejich vliv na snášku u nosnic.
Vliv vybraných krmných doplňků na výskyt kokcidií v zažívacím traktu slepic
PAZDERKOVÁ, Lenka
Chov drůbeže dnes představuje 30% spotřebu veškerého masa. Tam, kde se drůbež chová, jsou parazité vždy velkým problémem. Tento problém se vyskytuje ve velkochovech i malochovech a představuje nemalé ekonomické ztráty. Cílem tohoto pokusu bylo získat základní údaje o výskytu oocyst kokcidií v trusu nosných slepic, kterým byly formou krmných doplňků podávány preparáty s předpokládaným vlivem na přirozenou mikroflóru zažívacího traktu. Pokusu probíhal na 26 kusech nosného typu slepic. Byla vytvořena pokusná a kontrolní skupina po 13 kusech. Pokusné skupině byla prebiotika (Biopolym), probiotika (Lactovita) a homeopatika podávána 14 dní a mezi každým preparátem byla 14 dní pauza. Vzorky trusu se odebíraly 1x týdně a byly následně vyhodnoceny v laboratoři. V tomto pokusu nebylo v žádné ze skupin prokázáno snížení frekvence oocyst kokcidií.
Kryptosporidiové infekce drůbeže
KURAL, Vladimír
V letech 2011 a 2012 byl sledován výskyt Cryptosporidium spp. ve 20 chovech kura domácího (Gallus gallus f. domestica). Z celkového počtu 270 vzorků byla pomocí specifického barvení oocyst kryptosporidií anilin-carbol-methyl violetí zjištěna přítomnost oocyst u 5 vzorků pocházejících z jednoho chovu. Celková DNA byla izolována z pozitivních i negativních vzorků. Pomocí nested PCR amplifikující gen kódující malou ribozomální podjednotku (SSU rRNA) byla detekována přítomnost specifické DNA kryptosporidií v 8 vzorcích. Sekvenční PCR analýza prokázala ve všech 8 případech přítomnost zatím nepopsaného genotypu, pracovně nazvaného Cryptosporidium hen genotyp, který je na základě fylogenetických analýz nejblíže příbuzný druhu C. bovis původně popsaného ze skotu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 13 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.